Afdrukken

In dit artikel wordt nader ingegaan op het broodbakken met behulp van een oven, dat wil zeggen zonder gebruik van een broodbakmachine. Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, te warm water resulteert in een slecht deeg met te warme temperatuur en is van grote invloed op het eindresultaat. Onderstaande handelingen zijn basishandelingen, en kunnen per broodrecept verschillen. Specifieke recepten vindt u in het boekje 'Molens, molenaars en zelf broodbakken'.

Deeg maken

Rijzen van het deeg (voorrijs)

Om een smakelijk en luchtig(er) brood te verkrijgen is het van belang dat het goede geknede deeg voldoende tijd krijgt om te rijzen. Door de in het deeg aanwezige suikers zal de gist gaan werken en wordt de suiker omgezet in koolzuurgas en alcohol (verdampt tijdens het bakken). Het koolzuurgas doet het brood rijzen en maakt het brood luchtig. Laat het deeg bij kamertemperatuur circa 15-25 minuten rijzen.

Deeg vormen

Narijs

De narijstijd bedraagt voor een vloerbrood circa 35-40 minuten en voor een busbrood circa 45 minuten

Afbakken