Afdrukken
Molen                                  Regionale winnaars

Molen De Vriendschap,
Weesp

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ineke Hooijsma uit Muiderberg is de winnares geworden van de broodbakwedstrijd.


 
Op de foto zie je de Weesper bakkers tijdens de broodkeuring aan het werk.
Na deze keuring verkozen ze unaniem het brood van Ineke tot het beste brood en werd zij daarmee verkozen tot de beste volkerenbroodbakker van Weesp (en omstreken).

Kerkshovense Molen
Oisterwijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OISTERWIJK - Wouter Smetsers uit Oisterwijk is vrijdagavond uitgeroepen tot winnaar van de regionale broodbakwedstrijd voor thuisbakkers. Dat gebeurde in de Kerkhovense molen in Oisterwijk. Volgens meester-patissier Robèrt van Beckhoven, voorzitter van de driekoppige jury, stak Smetsers' brood er met kop en schouders bovenuit. "Krokant, stevig en lang genoeg gekneed".
Van Beckhoven was verrast door de kwaliteit van de ingeleverde broden maar stelde wel vast dat er vaak te kort gekneed was. "Hoe langer het deeg onderweg is, hoe lekkerder het brood."
De wedstrijd is een initiatief van het landelijke Ambachtelijke Korenmolenaars Gilde (AKG) dat in 2016 veertig jaar bestaat. Veertig Nederlandse molens, waaronder de Oisterwijkse, zijn aangesloten bij het AKG. Aan de wedstrijd voor thuisbakkers doen 23 van die AKG-molens mee.



Van links naar rechts: Dory Abrahamse, bakker Marc Gillis, prijswinnaar
Wouter Smetsers en juryvoorzitter Robert van Beckhoven

 

Molen De Hoop,
Oud-Zevenaar

 

 

 De winnaar op deze molen is Hans Cornelissen.

  

Molen De Roos,
Delft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reuben Bouman is door 3 Delftse bakkers als winnaar uitgeroepen. Zijn brood was lekker, mals, goed gaar en was mooi bruin gebakken. Reuben komt uit Nieuw Zeeland en woont sinds een aantal jaren in Delft. Zijn opa was een bakker in Den Haag die naar Nieuw Zeeland geëmigreerd is. Voor Reuben is de cirkel nu rond!

Samen met onze molenaar Jan Spruit en de bakkers uit de jury heeft Reuben het AKG schild onthuld dat sinds afgelopen weke in onze molen hangt.
Zijn geheim was het bakken in een 'Dutch oven' en het gebruik van een poolish. Daarmee heeft zijn brood een mooie, ontwikkelde smaak gekregen.

Molen De Lelie,
Scharendijke

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De winnaar op deze molen is Kees Scheurwater (rechts).

 


Hier gefeliciteerd door de molenaar Martin van der Steen, molenaar (L)

Molen De Jager,
Oud-Vossemeer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De winnaar op deze molen is Leen Hage.

Hierboven de beoordeelde broden, hieronder de winnaar Leen Hage

 



Brasser's Korenmolen,
Biggekerke

 


De winnaar op deze molen is Aart van Goudswaard.

 


Molen De Hoop,
Bunschoten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De winnaar op deze molen is Marco Italiaander.

Op de foto Marco Italiaander (L) en Jan Vermeulen, molenaar (R)

 

Molen De Vlijt,
Wageningen
























































































 

 

Dit jaar bestaat het AKG 40 jaar en een van de activiteiten is ‘Bak mee met het AKG’. Met alleen basisingrediënten volkoren tarwemeel, water, gist en zout konden klanten deelnemen aan de lokale wedstrijden die op de meeste van de bij het AKG aangesloten molens werden georganiseerd. Inzet meedingen naar de hoofdprijs, een workshop met Robert van Beckhoven. Op 28 mei werden de resultaten beoordeeld op Windkorenmolen De Vlijt te Wageningen. De jury was onder de indruk van de diversiteit en kwaliteit van de eindproducten die de klanten ingeleverd hadden. De broden werden beoordeeld op vorm, structuur, geur, kleur en smaak. Uiteindelijk gaf de algehele indruk van het brood de doorslag. De wedstrijd toont eens te meer aan dat je met meel van de molen (100% EKO en 100% uit NL) dus wel degelijk een mooi, smaakvol en goed brood kan bakken. De jurering werd gedaan door bakker Koen Bottemanne. Voor de eerste drie plaatsen werd een prijs uitgereikt.
De hoofdprijs ging naar W. van Ginkel uit Barneveld.

Winnaar Wim van Ginkel (M), Koen Bottemanne (R) en molenaar Bart Mols (L)

 

De keuringsresultaten op een rijtje

Winnaars:

1e plaats: W. van Ginkel uit Barneveld
2e plaats: C. Karman uit Bennekom
3e plaats: Noor Vermeulen uit Leersum

 


Molen Nooit Gedagt,
Woudrichem
























































































































 

Dit jaar bestaat het AKG 40 jaar en een van de activiteiten is ‘Bak mee met het AKG’. Met alleen basisingrediënten volkoren tarwemeel, water, gist en zout konden klanten deelnemen aan de lokale wedstrijden die op de meeste van de bij het AKG aangesloten molens werden georganiseerd. Inzet meedingen naar de hoofdprijs, een workshop met Robert van Beckhoven. Op 28 mei werden de resultaten beoordeeld op Korenmolen Nooit Gedagt te Woudrichem. De jury was onder de indruk van de diversiteit en kwaliteit van de eindproducten die de klanten ingeleverd hadden. De broden werden beoordeeld op vorm, structuur, geur, kleur en smaak. Uiteindelijk gaf de algehele indruk van het brood de doorslag. De wedstrijd toont eens te meer aan dat je met meel van de molen dus wel degelijk een mooi, smaakvol en goed brood kan bakken. De jurering werd gedaan door bakker Christiaan van de Vegt. Voor de eerste drie plaatsen werd een prijs uitgereikt.
De hoofdprijs ging naar G. de Fijter uit Engelen (Den Bosch).

Winnaar de Fijter (tweede van links), geflankeerd door overige deelnemers, Christiaan van de Vegt en Thijs van Hoof (molenaar) voor Nooit Gedagt

Bakker van de Vegt keurt de broden 

 

Winnaars:
1e plaats: G. de Fijter uit Engelen (den Bosch)
2e plaats: P. Wolthaus uit Brakel
3e plaats: M. de Peuter uit Almkerk

Molen De Hoop,
Kropswolde


 






 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De winnaar op deze molen is Martijn van Assen.

vlnr: Mulder Pot, Martijn van Assen en de jurerende bakker

 

Molen Kijkduin,
Schoorl










































 

 

Het beste volkorentarwebrood op deze molen werd gebakken door Stuart Spencer.

De jury: de Echte Bakkers Mol en Maarten Bootsma van restaurant Pur Sang (R)

Molenaar John Bruin feliciteert Stuart Spencer

 

Molen De Gouden Engel,
Koedijk

 

 

De winnaar op deze molen is Harm de Boer.

 

Molen De Bente,
Dalen

 

 

De winnaar op deze molen is Wilma Smit.

 

 

Molen De Drie Koornbloemen,
Schiedam

 

 

De winnaar op deze molen is Richard van Kesteren.


Molen D'Olde Zwarver,
Kampen







































 


De winnaar op deze molen is H.G. de Jong.


jury: de oud Kamper bakkers Piet Breet en Jacky Klappe

 



Molen De Bouwing,
Geldermalsen

 



De winnaar op deze molen is Carolien Tolsma.



Molen Op Hoop van Beter, Ingen

 



De winnaar op deze molen is Edwarn de Walle.



De Witte Molen,
Nijmegen

 



De winnaar op deze molen is Annieke Borst.



Molen De Windotter,
IJsselstein














































































 


Op donderdag 2 juni is de heer B. Huele uit IJsselstein verkozen tot beste volkorenbroodbakker met het meel van De Windotter uit IJsselstein. Er was een speciale jury samengesteld  om de ingezonden broden te beoordelen. Het brood  werd bekeken op vorm, smaak, structuur en geur.
Op de maandagavond erna was er een feestelijke bijeenkomst met het molenbestuur, de molenaar en zijn vrouw in de molenwinkel waar de 3 beste bakkers hun prijs in ontvangst namen.
Onder het genot van heerlijke koffie met wat extra’s kon dit feestelijke project worden afgesloten. 

Foto 1 de winnaar de heer Huele

Foto 2 de bijeenkomst in de molenwinkel

Foto 3 de beoordeling



 

Molen De Arend,
Terheijden

















 

 

 

De winnaar op deze molen is Kees van Galen.

De winnaar in het midden

 

 

Molen De Zandhaas

 


 

 

 

De winnaar op Molen De Zandhaas is Susanna van Doorn.

Er hadden zich 29 deelnemers ingeschreven en er zijn uiteindelijk 21 broden aangeleverd. In de jury zaten o.a. twee professionele bakkers die puur brood bakken van meel van De Zandhaas, te weten: Karel Goudsblom (Mama Bakkerij - Concept of Life) en Peter Kuin (Bakkerij Kuin).
Het brood van de winnares was meteen duidelijk, bij alle vier de juryleden.