Op Nationale Molendag 11 mei was Tonnie Moes, meester-molenaar op de Leeuw te Bathmen, druk bezig met het verkopen van geraniums op de molenmarkt. Deze molenmarkt werd samen met een korenfestival gehouden bij zijn eigen molen De Leeuw. 

Maar voordat het korenfestival echt van start ging werd Tonnie naar het podium geroepen om benoemd te worden tot lid in de orde van Oranje Nassau. De burgemeester van Deventer reikte de onderscheiding uit. Enigszins beduusd nam Tonnie de onderscheiding in ontvangst.
Vrij uniek is, dat de aanvraag voor de molen-professional Tonnie al bijna 1 jaar eerder werd opgestart door de afdeling Overijssel van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. De vrijwillige molenaars en de molenbesturen in de omgeving waarderen Tonnie zeer als zelfstandig molenbouwer; stenen-biller; leverancier van granen, meel en mixen; als deskundig adviseur voor molens, stenen en malen; dieselmotoren-restaurateur en vooral als een hele prettige “collega”. Natuurlijk werd de aanvraag van harte ondersteund door zowel het AKG, de stichting Korenmolen de Leeuw, enkele klanten en de Stichting Overijsselse Molen.

Foto: Ruud Roose