- Geschreven door: Ans Roefs
Zaterdag 28 mei 2022 was het dan eindelijk zover, Peter Raggers ontving zijn welverdiende Certificaat voor Gezel-molenaar. De ballotage vond al in 2019 plaats, maar Corona gooide roet in het eten. Dit wordt langzaamaan een slechte grap.
De uitreiking werd een thuiswedstrijd omdat Peter helaas niet op onze laatste Algemene Leden Vergadering aanwezig kon zijn i.v.m. ziekte van zijn geliefde vrouw. Daarom reisde onze secretaris af naar Molen “Kyck over den Dyck” in Dordrecht.
Onder het genot van een kopje koffie met een heerlijk zelfgebakken cake van eigen molen en in goed gezelschap van veel vrijwilligers werd de spanning opgebouwd en ging Peter er bijna vroegtijdig zelf met zijn certificaat vandoor.
Maar het moest toch echt wel even met een officieel en welverdiend tintje, immers Peter heeft zijn sporen verdiend. Niet alleen als molenaar, maar ook als instructeur, artikel schrijver voor de Gildebrief, restaurateur en eigenlijk te veel om op te noemen.
Helaas gaat Peter ons verlaten, maar het vakmanschap blijft op de molen, want zijn opvolger Wim van Bruggen wordt binnenkort geballoteerd.
Wij wensen Peter een heerlijke toekomst samen met zijn vrouw rondtrekkend met de caravan, ennnn…… we weten het zeker…. elke molen die zijn pad kruist wordt met zijn bezoek vereerd.
- Geschreven door: Jan, J.G.M. Scheirs
21-2-2022 overhandigde AKG-voorzitter Maarten Dolman het AKG-schild aan Annemie Driessen en Hans Kalkhoven, de beide molenaars van de Genneper Watermolen in Eindhoven.
Het schild is de bezegeling op de door hen met goed gevolg afgelegde ballotage om gezel te worden van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde.
Naast de garantie van goede producten straalt het schild ook hun vakmanschap uit, duidelijk zichtbaar voor hun klanten en bezoekers.
Wij feliciteren Annemie en Hans van harte met deze volgende stap in hun molenaarsbestaan.
© 2022 - uitreiking AKG Schild Genneper Watermolen
- Geschreven door: Jan, J.G.M. Scheirs
Ten behoeve van zijn toelating tot het Gilde als lid-gezel werd op maandag 28 januari 2019 ook Bart Hoofs (50) uit Hilvarenbeek bij zijn molenaarsactiviteiten gadegeslagen en bevraagd door een kritische ballotagecommissie. Dat gebeurde op de plaatselijke molen De Doornboom.
Behalve de datum waren ook de omstandigheden winters, want tot kort voor de ballotage waren de zeilen nog bevroren en onhandelbaar en dreigde de wind het te laten afweten. Maar een depressie bracht de ommekeer en zoveel wind dat zeilen niet eens nodig waren.
Bart zelf bracht het er prima van af. Hij beleefde daarmee de afsluiting van een periode van bijna dertig jaar, waarin zijn molenbelangstelling zich steeds verder ontwikkelde. Daarbij waren het bedrijfsmatig karakter van de molen en de inhoud van het vak de zaken die hem vanaf het begin het meest interesseerden. Dat werd veroorzaakt door het feit dat hij als leerling meteen al geconfronteerd werd met een werkende korenmolen. Hij gaf daar zelf een vervolg aan door tijdens zijn opleiding veel te gaan praten met molenaars die nog (of weer) beroepsmatig werkten.
Bart heeft een voltijds dienstverband buiten de molenwereld en dus zal hij vooral in de weekenden en als vrijwillig molenaar zijn maalactiviteiten blijven verrichten. Maar als de gelegenheid zich voordoet en tijdens vakanties is Bart ook vaak op de molen te vinden, zoals passanten al vaak hebben kunnen constateren.
Hij streeft er samen met een team van andere Hilvarenbeekse vrijwilligers naar om steeds meer afnemers van molenmeel, tot nu toe voornamelijk bakkers, aan zich te binden. Maar particuliere klanten zijn ook welkom. De wens van Bart voor de toekomst is om zijn kennis van graan, meel en het maalproces zodanig te verdiepen dat hij zijn klanten inhoudelijk nog beter kan adviseren.
Foto: Jan Klerks - (C) 2019
- Geschreven door: Jan, J.G.M. Scheirs
Adri Kamp (43) - molen De Arend in Terheijden (NB)
Op 5 november 2018, tijdens de najaars-ledenvergadering in Hulshorst, ontving een voormalig aspirant-lid van het AKG, nadat hij eerder al een succesvolle ballotage hadden doorlopen, het certificaat van gezel. Adri Kamp, molenaar in Terheiden heeft aangetoond de machine -die de molen is- te beheersen en een mooie zak meel te kunnen malen, die voldoet aan alle eisen die daar wat betreft bakkwaliteit en gezondheidsaspecten aan gesteld kunnen worden. Daarbij heeft hij ook laten zien zijn bedrijf op orde te hebben als het gaat om hygiëne en administratie. Dat is voorwaar een mooie prestatie, die gelukkig elk jaar wel door enkele aspirant AKG-leden wordt geleverd en die hen ook het felbegeerde en mooie metalen schild oplevert dat als teken van hun vakmanschap in of aan de molen mag worden opgehangen. Als het dan ook nog gezellen betreft die relatief jong van jaren zijn, dan is dat dubbel feestelijk, want juist zij hebben gelegenheid om zich het vak helemaal eigen te maken, het straks door te geven aan een volgende generatie en zo voor continuïteit te zorgen.
Adri, geboortig uit Waspik, las zo’n tien jaar geleden in de krant over het molenbedrijf van Herman Schippers, die op dat moment voorzitter van het AKG was maar ook een opvolger zocht voor het molenaarsbedrijf dat hij in Terheijden had opgebouwd. Op dat moment werkte Adri in opdracht van een kunstenaar aan de constructieve uitvoering van diens objecten; hij had een opleiding genoten als meubelontwerper. Werk noch opleiding had Adri dus voorbestemd tot molenaar, maar een eerste bezoek aan molen De Arend deed hem andere dingen zien en trok hem over de streep. Hij wilde molenaar worden. Adri begon met vegen, meldde zich aan bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars om de basisopleiding te gaan volgen, hielp op nog wat andere manieren als vrijwilliger mee en van het een kwam het ander: op 1 januari 2014 nam hij het bedrijf officieel van Herman over.
Inmiddels zwaait Adri met succes de scepter op de molen, terwijl Herman nog gedurende enkele dagdelen per week meehelpt.
Gevraagd naar zijn ambities voor de toekomst zegt Adri, die zijn bestaan en zijn geluk gevonden heeft in de molen, dat hij hoopt het te kunnen blijven volhouden zoals het nu loopt. Want de toekomst is onzeker en veel dingen heb je niet in de hand. Maar als het aan hem ligt, blijft de Arend nog heel lang een malende korenmolen.
- Geschreven door: John Bruin
Binnen sommige families kruipt er echt molenbloed door de aderen; zo ook bij de familie Dolman. Karel Dolman, zoon van Maarten Dolman van “de Windotter” uit IJsselstein, is dit jaar als Gezel geballoteerd op molen “De Windhond” in Woerden. Zoals van een derde-generatie korenmolenaar verwacht mocht worden verliep de ballotage van de 27-jarige Karel vlekkeloos. Hiermee voegt het AKG met "De Windhond" weer een prachtig nieuw maalbedrijf toe waar het AKG-schild op de molen prijkt.
https://www.molendewindhond.nl